Adresa: Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 14, cod poştal 300172, Timişoara
Telefon: –
E-mail: –
Şef catedră universitară
Membri
Catedra de Informatică și Biostatistică Medicală este o disciplină tanără, înfiinţată oficial în februarie 1992. UMF Timişoara a fost prima instituţie de învăţămint superior din ţară care a introdus această disciplină, sub formă de curs facultativ încă din anul universitar 1983/1984. Cu aceasta ocazie a fost tipărit şi primul curs (Lito IMT, 1984). Până la înfiinţarea oficială catedra noastră a funcţionat sub numele de „Laboratorul de Informatică Medicală”, în cadrul Disciplinei de Biofizică, având în dotare un calculator tip M-18 pe care se desfăşurau lucrările practice, majoritatea sub formă de demonstraţii.
Colaborările cu cadrele similare ale unor universităţi din străinătate (Erasmus University Rotterdam, University of Maryland at Baltimore, University of Manchester), au contribuit la realizarea unei programe analitice complete şi moderne, care a fost ulterior folosită şi in alte centre universitare din ţară.
Actualmente catedra are o dotare modernă: 3 săli de lucrări practice cu câte 16, 24, respectiv 20 calculatoare, 2 servere și multiple facilităţi multimedia.
În cadrul Universității noastre, cursurile oferite de Catedra de Informatică și Biostatistică Medicală sunt incluse în planurile de învățământ a facultății de: Medicină și Medicină Dentară, atât în cadrul programului de licență (anul I și anul III de studiu), cât și al programelor masterale (Management educațional sanitar, Nutriție Clinică si Comunitară, Management serviciilor sociale și de sănătate).
Tematicile abordate în catedra noastră sunt componente esențiale și indispensabile în practica medicinei bazate pe dovezi. De aceea, cursurile de Informatică Medicală și Biostatistică se regăsesc în aria curriculara obligatorie a oricărei facultăți cu specific medical.
Echipa noastră este multidisciplinară, având specialiști cu pregătirea de baza în medicină, informatică, matematică, inginerie IT&C, cu studii doctorale pe o paleta largă, în România sau la alte universități europene. Avem experiență de lucru și colaborări apropiate cu Universitățile din Timișoara, cât și cu clinicile medicale universitare și ramurile de cercetare ale industriei farmaceutice.