Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara
Centrul de cercetare de lingvistică aplicată și studii culturale comparate
DIALOGUL DE ANAMNEZĂ CU PACIENTUL STANDARDIZAT
(RO / EN / FR / GE)
Ediția a II-a
Serie de cursuri și ateliere pentru studenții mediciniști
10 – 24 noiembrie 2023
Înscrieri: 20 – 31 octombrie
Formular: AICI
!!! Număr limitat de locuri. Au prioritate studenții din anii II-VI, respectiv cei care nu au participat la prima ediție.
Descriere:
Apelul la pacienții standardizați/actori a devenit o practică uzuală global în universitățile de medicină. Actori care preiau rolul pacientului contribuie semnificativ la învățarea, exersarea, evaluarea și chiar cercetarea competențelor de comunicare ale viitorului cadru medical în dialogul verbal și nonverbal pe care acesta îl poartă cu pacientul.
Limba, instrumentul cheie în comunicare, se impune, în plin proces de globalizare, a fi adusă la un nivel standard de utilizare. Astfel, proiectul nostru, destinat studenților mediciniști, construiește transdisciplinar, aducând formatori specializați în medicină, lingvistică și actorie în ateliere comune. Medicul în devenire va dezvolta abilitățile necesare de a înțelege și a comunica în situații dintre cele mai sensibile, cu un feedback de 360⁰.
Echipa C-CLASC se bucură de colaborarea extraordinară în acest proiect cu valoroase cadre didactice medicale din UMFVBT, cu dna dr. Bianca Ițariu de la Universitatea de Medicină din Viena și cu actrița Christine Cizmaș, de la Teatrul independent Auăleu.
Implicarea unei plaje largi a studenților mediciniști este asigurată prin utilizarea în cadrul atelierelor a limbilor română, germană, engleză și franceză (grupe distincte pentru fiecare dintre cele patru limbi care se studiază la universitatea noastră).
Coordonatoare de proiect:
Conf. univ. dr. Daniela Kohn (UMFVBT)
Dr. med. PhD Bianca K. Ițariu (Universitatea de Medicină din Viena)
Participanți:
I. Formatori:
- Limbă & comunicare:
Conf. univ. dr. Gabriela-Mariana Luca – UMFVBT
Conf. univ. dr. Diana Boc-Sînmărghițan – UMFVBT
Conf. univ. dr. Daniela Kohn – UMFVBT
Ș.l. dr. Simona Olaru-Poșiar – UMFVBT
- Medicină:
Ș. l. dr. Teodora-Ileana Sorescu – UMFVBT
Ș. l. dr. Dana-Roxana Buzaș – UMFVBT
Asist. univ. dr. Andreea Iana – UMFVBT
Dr. med. PhD. Bianca Itariu – Universitatea de Medicină din Viena
- Artele spectacolului:
Christine Cizmaș – Teatrul independent Auăleu
II. Studenți:
studenți mediciniști – UMFVBT
studenți la actorie (UVT) / actori
Scopul:
Pregătirea viitorilor medici prin:
- exersarea structurii și conducerii dialogului de anamneză doctor-pacient/aparținător, a etapelor și specificului acestuia în cele patru limbi studiate la UMFVBT: română, germană, engleză, franceză;
- crearea contextului de întâlnire a studenților mediciniști cu pacienții standardizați pentru exercițiul repetat și atât de necesar al dialogului doctor-pacient;
- analiza comportamentului în timpul acestui exercițiu, autoevaluarea celui care a intrat în rolul medicului, dar și feedback-ul primit de la pacientul standardizat, respectiv de la colegii studenți la Medicină, alături de feedback-ul medicului specialist oferă informații valoroase pentru reflecția ulterioară asupra celor experimentate și șanse reale de progres;
- instruirea pacienților standardizați de către formatori specializați în artele spectacolului, dar și în cea medicală, formând astfel o resursă umană specializată care poate fi implicată ulterior în proiecte similar.
Coordonatori grupe/limbă:
Limba română – Conf. univ. dr. Diana Boc-Sînmărghițan
Limba engleză – Ș.l. dr. Simona Olaru-Poșiar
Limba franceză – Conf. univ. dr. Gabriela-Mariana Luca
Limba germană – Conf. univ. dr. Daniela Kohn
Contact: kohn.daniela@umft.ro