Numele centrului: Centru de cercetare avansată în gastroenterologie și hepatologie/ acronim CCA-GASTROHEP 

Director centru: Prof. Univ. Dr. Sirli Roxana Lucia

Data înființării/ recunoașterii: 05.03.2021

Direcții/ oportunități de cercetare:

În cadrul Centrului de Cercetare Avansată în Gastroenterologie și Hepatologie, care include 10 membri titulari și 8 membri asociați (studenții doctoranzi) si 1 colaborator extern, ne propunem să demarăm și aprofundăm mai multe teme de cercetare.

Una din temele propuse pentru cercetare este evaluarea pacienților cu ficat gras non-alcoolic (NAFLD), această patologie devenind foarte frecventă în practica clinică curentă. Scopul acestui studiu este de identifica un algoritm pentru identificarea timpurie a pacienților cu fibroză hepatică prin metode non-invazive elastografice. Se dorește o abordare multidisciplinară între disciplinele de Gastroenterologie și Hepatologie, Diabet Nutriție și Boli Metabolice, Biochimie, Genetică și Cardiologie, prin care pacienții cu risc de a dezvolta fibroză severă respectiv cei cu diabet zaharat tip 2 și cei cu sindrom metabolic să fie evaluați clinic, biologic, elastografic, prin teste genetice și metabolomice.

O a două temă propusă este identificarea unor biomarkeri utili în dignosticul precoce al hepatocarcinomului în practica clinică. Este bine cunoscut faptul că metodele imagistice reprezintă o componentă esențială în diagnosticarea și stadializarea hepatocarcinoamelor (HCC). Datele disponibile în literatură arată că anumiți biomarkeri (AFP, AFP-L3, DCP) sunt suboptimi pentru supravegherea de rutină a pacientului cu risc de HCC. Astfel, acest studiu prospectiv are ca scop investigarea sensibilității respective a specificității a cinci biomarkeri: AFP, AFP-L3, DCP, GPC3, CK19 pentru detectarea HCC. Pentru demararea acestui studiu va exista o colaborare între Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie cu catedra de Biochimie.

A treia temă de cercetare reprezintă evaluarea complexă a statusului nutriţional al pacienţilor cu hepatopatie cronică internaţi în Clinica de Gastroenterologie. Cum, în prezent, nu există un “gold standard” pentru evaluarea nutriţională a pacienţilor cu hepatopatie cronică, ne propunem identificarea unor metode uşor aplicabile, non invazive, ce pot fi efectuate de rutină tuturor acestor pacienţi. Obiectivele proiectului includ stabilirea unui protocol de evaluare a statusului nutriţional pentru pacienţii cu hepatopatie cronică care să poată fi aplicat cu ușurinţă de către personalul medical calificat. Identificarea celor mai sensibile, uşor aplicabile şi cost eficiente metode de evaluare nutriţională – studii comparative între diversele metode antropometrice si imagistice. În acest sens am inițiat o colaborare cu Departamentul de imagistică in vederea depistării sarcopeniei prin CT la pacienții cirotici.

A patra temă de cercetare este metabolomica în predicția severității pancreatitei acute, care are ca scop identificarea unor factori metabolici independenți care influențează evoluția pancreatitelor acute spre forme cu complicații locale sau sistemice, respectiv identificarea unor factori metabolici predictivi pentru prognosticul pancreatitelor acute.

O altă temă de cercetare este în evaluarea prevalenței Helicobacter Pylori și a răspunsului la tratamentul de eradicare în rândul pacienților cu sindrom dispeptic. Acest studiu prospectiv va evalua eficiența a 2 regimuri utilizate pentru eradicarea infecției cu Helicobacter Pylori, va determina rezistența Helicobacter Pylori la Claritromicină, Levofloxacină și Metronidazol în zona noastră geografică și va evalua existența mutațiilor genelor ARNr 23S Helicobacter Pylori. În cadrul acestui studiu se dorește o colaborare între catedra de Microbiologie și Genetică Medicală.

Lista membrilor:

Lista membrilor titulari:

Nr.

Nume, prenume
cadru didactic/de cercetare titular

Grad didactic / de cercetare

1.

Roxana Lucia Sirli

Profesor

2.

Alina Popescu

Profesor

3.

Adrian Goldis

Profesor

4.

Mirela Danila

Profesor

5.

Iulia Ratiu

Sef lucrari

6.

Miutescu Bogdan

Asist.Univ

7.

Mare Ruxandra-Georgeta

Asist.Univ

8.

Ghiuchici Ana Maria

Asist.Univ

9.

Felix Bende

Asist.Univ

10.

Tudor Moga

Asist.Univ

11.

Renata Bende

Asist.Univ

12.

Camelia Nica

Asist.Univ

13.

Alexandru Popa

Asist.Univ

14.

Heredea Darius

Doctorand

15.

Burdan Adrian

Doctorand

16.

Patricia Serena (Lupulescu)

Doctorand

17.

Deiana  Burciu (Vuletici)

Doctorand

18.

Robert Barna

Doctorand

19.

Greta Dancu

Doctorand

20.

Patricia Belintan

Doctorand

21.

Filip-Alexandru Mitachescu

Doctorand

22.

Georgiana- Mirabela Nistor

Doctorand

 

Lista membrilor asociați:

Nr.

Nume, prenume

 

Student, masterand, doctorand, postdoc, personal didactic auxiliar și nedidactic

1.

Topan Madalina

postdoc

2.

Bărăscu Răzvan Mihai

Student an 2

 

Lista colaboratorilor externi:

Nr.

Grad didactic/cercetare
Nume, prenume

 

Afiliere (departamentul,
instituția/universitatea, orașul, țara)

1.

Ioan Sporea

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara

2.

Burciu Calin

Departamentul Gastroenterologie, Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad