Contactează-ne

Adresa: Bulevardul Liviu Rebreanu, Nr. 156, Cod 300723, Timișoara
Telefon: 0256488003
E-mail: ulctimisoara@gmail.com; gastroenterotm@yahoo.com; sirli.roxana@umft.ro

 
Colectivul clinicii universitare

Şef clinică universitară

📲 Telefon: 0748331232

📧 Email: sirli.roxana@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Membri

📲 Telefon: 0748331233

📧 Email: popescu.alina@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲  0748331231

📧 Email: danila.mirela@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0723497908

📧 Email: ghiuchichi.anamaria@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0747025035

📧 Email: deleanu.alexandra@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0723430097

📧 Email: moga.tudor@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0763886992

📧 Email: camelia.foncea@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0724168128

📧 Email: popa.alexandru@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0722410712

📧 Email: goldis.adrian@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0722192210

📧 Email: ratiu.iulia@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0722192210

📧 Email: mare.ruxandra@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0722273939

📧 Email: miutescu.bogdan@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0755353852

📧 Email: bende.felix@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0756931086

📧 Email: fofiu.renata@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Colaboratori Externi

📲 Telefon: 0256488003

📧 Email: isporea@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Prezentare generală

Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie funcţionează ca şi disciplină independentă de peste 30 de ani ȋn cadrul UMF „Victor Babeş” Timişoara. Ȋn decursul acestor ani, preocupările medicale şi ştiinţifice au fost ȋntr-o continuă dezoltare astfel ȋncăt, ȋn prezent Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie reprezintă un reper medical ȋn regiunea de vest.

Activitatea științifică și de cercetare s-a desfășurat în cadrul Clinicii noastre, recunoscută ca Centru de cercetare tip C acreditat de CNCSIS din 2004. Din 2020 am fost recunoscuți ca și centru de Cercetare avansată în Gastroenterologie și Hepatologie al UMF ”Victor Babeș” din Timișoara precum. În cadrul disciplinei noastre funcționează și  Centrul de cercetare avansată în hepatologie al Academiei de Științe Medicale, condus de Prof. Dr. Ioan Sporea,  membru al Academiei de Științe Medicale filiala Timişoara. În consecință putem spune că disciplina noastră are o lungă tradiție în cercetare în domeniul gastroenterologiei, în formarea de cercetători prin conducerea de studii doctorale, precum şi în formarea tinerilor medici, atât din punct de vedere profesional dar şi ştiinţific.

Activitatea ştiinţifică a cadrelor centrului este concentrată pe mai multe domenii de cercetare din gastroenterologie şi hepatologie dintre care principalele sunt:

  1. depistarea precoce şi managementul cancerului colorectal
  2. tratamentul percutan şi supravegherea tumorilor hepatice
  3. diagnosticul, terapia modernă şi supravegherea hepatopatiilor cronice virusale
  4. diagnosticul precoce si managementul bolilor inflamatorii intestinale
  5. dezvoltarea sistemelor de inteligenta artificiala in ecografia abdominala si endoscopie

În structura Clinicii intră compartimentul de endoscopie şi compartimentul de ecografie, ambele cu rezultate notabile ca şi activitate ştiinţifică şi clinică. Menţionăm faptul că, ȋncepând din anul 2007, Centrul de Formare ȋn Ultrasonografie ȋnfiinţat de către Prof.Dr. I. Sporea  si regretatul Prof. Dr. Gheorghe Gluhovschi, sub tutela Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” în anii 1990, devine Centru de Educatie al Federaţiei Mondiale de Ultrasonografie (WFUMB) iar din 2014, Centru de Educaţie ȋn Ultrasonografie  (Ultrasound Learning Center) al federaţiei Europene de Ultrasonografie (EFSUMB). Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie este foarte vizibilă la nivel european si mondial ȋn special prin activităţile de cercetare din domeniul ecografiei cu substanţă de contrast (CEUS) cât şi din domeniul evaluării non-invazive a fibrozei hepatice. De menționat faptul că am fost organizatorii Congresului EFSUMB în 2008, iar în mai 2022 vom organiza Congresul WFUMB, primul congres mondial

În ceea ce privește hepatopatiile cronice, Clinica noastră este unul din vârfurile de lance europene si mondiale în cercetarea referitoare la diagnosicul non-invaziv prin metode elastografice bazate pe ultrasonografie al acestor afecțiuni. Activitatea de cercetare în acest domeniu s-a concretizat prin numeroase articole publicate în reviste cu factor de impact, precum și prin participarea Prof. Sporea la elaborarea Ghidurilor Europene si mondiale de Elastografie , elaborate de EFSUMB, respectiv WFUMB. Referitor la tratamentul hepatopatiilor cronice, în Clinica noastră s-au desfășurat numeroase studii concretizate prin articole publicate în reviste cu factor de impact si indexate în bazele de date internaționale, de menționat fiind cele referitoare la tratamentul pacienților hemodializați cu hepatită cronică HCV, care reprezintă prioritate națională.

În ceea ce priveste activitatea clinica, o componentă importantă este cea din compartimentul de endoscopie, în care se realizează tehnici de vârf în domeniu, cum ar fi tratamentul endoscopic al hemoragiilor digestive superioare, colangio-pancreatografie endoscopica retrogradă, tratamentul paleativ al neoplaziilor digestive cât şi ecoendoscopia.

 

http://www.ulctimisoara.ro/

https://wfumb.info/2018/10/18/coe-romania/

Activități de cercetare

Centru de cercetare avansată în gastroenterologie și hepatologie (CCA-GASTROHEP)

În cadrul Centrului de Cercetare Avansată în Gastroenterologie și Hepatologie, care include 10 membri titulari, 8 membri asociați (studenții doctoranzi) si 1 colaborator extern, ne propunem să demarăm și aprofundăm mai multe teme de cercetare.

Una din temele propuse pentru cercetare este evaluarea pacienților cu ficat gras non-alcoolic (NAFLD), această patologie devenind foarte frecventă în practica clinică curentă. Scopul acestui studiu este de a identifica un algoritm pentru identificarea timpurie a pacienților cu fibroză hepatică prin metode non-invazive elastografice. Se dorește o abordare multidisciplinară între disciplinele de Gastroenterologie și Hepatologie, Diabet Nutriție și Boli Metabolice, Biochimie, Genetică și Cardiologie, prin care pacienții cu risc de a dezvolta fibroză severă, respectiv cei cu diabet zaharat tip 2 și cei cu sindrom metabolic să fie evaluați clinic, biologic, elastografic, prin teste genetice și metabolomice.

O a două temă propusă este identificarea unor biomarkeri utili în dignosticul precoce al hepatocarcinomului în practica clinică. Este bine cunoscut faptul că metodele imagistice reprezintă o componentă esențială în diagnosticarea și stadializarea hepatocarcinoamelor (HCC). Datele disponibile în literatură arată că anumiți biomarkeri (AFP, AFP-L3, DCP) sunt suboptimi pentru supravegherea de rutină a pacientului cu risc de HCC. Astfel, acest studiu prospectiv are ca scop investigarea sensibilității respective a specificității a cinci biomarkeri: AFP, AFP-L3, DCP, GPC3, CK19 pentru detectarea HCC. Pentru demararea acestui studiu va exista o colaborare între Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie cu catedra de Biochimie.

A treia temă de cercetare este evaluarea complexă a statusului nutriţional al pacienţilor cu hepatopatie cronică internaţi în Clinica de Gastroenterologie. Cum, în prezent, nu există un “gold standard” pentru evaluarea nutriţională a acestor pacienți, ne propunem identificarea unor metode uşor aplicabile, non invazive, ce pot fi efectuate de rutină. Obiectivele proiectului includ stabilirea unui protocol de evaluare a statusului nutriţional pentru pacienţii cu hepatopatie cronică care să poată fi aplicat cu ușurinţă de către personalul medical calificat. În acest sens am inițiat o colaborare cu Departamentul de imagistică in vederea depistării sarcopeniei prin CT la pacienții cirotici.

A patra temă de cercetare este metabolomica în predicția severității pancreatitei acute, care are ca scop identificarea unor factori metabolici independenți care influențează evoluția pancreatitelor acute spre forme cu complicații locale sau sistemice, respectiv identificarea unor factori metabolici predictivi pentru prognosticul pancreatitelor acute.

O altă temă de cercetare este în evaluarea prevalenței Helicobacter Pylori și a răspunsului la tratamentul de eradicare în rândul pacienților cu sindrom dispeptic. Acest studiu prospectiv va evalua eficiența a 2 regimuri utilizate pentru eradicarea infecției cu Helicobacter Pylori, va determina rezistența Helicobacter Pylori la Claritromicină, Levofloxacină și Metronidazol în zona noastră geografică și va evalua existența mutațiilor genelor ARNr 23S Helicobacter Pylori. În cadrul acestui studiu se dorește o colaborare între catedra de Microbiologie și Genetică Medicală.

Documente utile