Contactează-ne

Adresa: Bld. Liviu Rebreanu, nr 156, Timișoara
Telefon: 0356433433
E-mail: nefrologie@hosptm.ro

Colectivul clinicii universitare

Şef clinică universitară

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: petrica.ligia@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Membri

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: bob.flaviu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: gadalean.florica@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: milas.oana@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: anca.simulescu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: patruica.mihaela@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: mihai.maralescu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: mihaescu.adelina@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: gluh@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: grosu.iulia@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: marc.luciana@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: chisavu.lazar@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0356433433

📧 Email: lavinia.balint@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Prezentare generală

Clinica de Nefrologie din Timișoara: Tradiție și Modernitate

Clinica de Nefrologie din Timișoara continuă moștenirea prestigioasă a Clinicii a II-a Medicale, sub conducerea profesorului Dr. C. Zosin, pionier al nefrologiei moderne din România. Sub coordonarea acestuia și în colaborare cu Clinica de Urologie, la Timișoara s-a realizat primul transplant renal din țară.

Etape semnificative

  • Scindarea Clinicii II Medicale (1993):
    În urma reorganizării, au luat naștere două entități: Clinica de Nefrologie și Clinica de Gastroenterologie.
  • Conducere:
  1. Univ. Dr. Gh. Gluhovschi (1993–2010):A dus mai departe tradiția clinicii, contribuind la dezvoltarea școlii de nefrologie timișorene.
  2. Univ. Dr. A. Schiller (2010–2024):A continuat direcția de excelență în practica clinică, educație și cercetare.
  3. Univ. Dr. Flaviu Bob (din 2024):Noul conducător al clinicii, cu o viziune modernă și un accent pe inovație și cercetare interdisciplinară.

Activitatea didactică

Clinica de Nefrologie functioneaza ca si baza de invatamant pentru invatamantul universitar si post-universitar in domeniul nefrologiei. Colectivul clinicii desfasoara invatamant integrat pregatind studentii din anul V al Facultatii de Medicina (Romana, Engleza, Franceza) si studentii din anul II ai Facultatii de Asistenta Medicala Generala.

    • Pregătirea studenților din anul V Medicină Generală se desfășoară pe durata unui modul de 14 săptămâni (14 cursuri) în cadrul amfiteatrului Spitalului Clinic Județean.
    • Stagiile practice (4 ore/săptămână) includ prezentări de cazuri, ecografie abdominală, puncții biopsie renală și metode de epurare renală (hemodializă, dializă peritoneală). (Sef Clinica Universitara Nefrologie UMFTVB-Prof.Univ.Dr. Petrica Ligia).

De asemenea la nivelul Clinicii de Nefrologie, se asigura pregatirea medicilor rezidenti in specialitatea Nefrologie, si se organizeaza concursuri pentru sustinerea examenului de specialitate si primariat. (Coordonator rezidentiat Nefrologie- Prof. Dr. Flaviu Bob). In cadrul pregatirii medicale continue se organizeaza sedinte anatomo-clinice in colaborare cu laboratorul de anatomie patologica al SCJUPBT. De asemenea, se organizeaza anual un curs postuniversitar de biopsii renale sub egida UMFTVB.

Continuand preocuparile clinicii in domeniul ultrasonografiei renale, se organizeaza bianual un curs de Ultrasonografia Aparatului Urinar la adult, cu valoare de atestat in studii complementare, aprobat de MS. Coordonatorii nationali ai cursului sunt Prof. Dr. Ligia Petria, UMFVBT si S.L. dr. Mirela Gliga, Universitatea “George Palade”, Facultate de Medicina, Tg. Mures, iar responsabili locali in centrul de formare Timisoara, sunt Prof. Dr. Ligia Petrica si Prof. Dr. Flaviu Bob.

Activitatea clinică

In invatamantul medical activitatea didactica si de cercetare sunt puternic interconectate cu activitatea clinica. La nivelul Clinicii de Nefrologie se asigura urmatoarele servicii intraspitalicesti de nefrologie clinica. fiind unica clinica universitara de diagnostic si terapie nefrologica din Vestul Romaniei, oferind astfel cadrul propice pentru desfasurarea invatamantului universitar si postuniversitar:

  1. Diagnostic etiologic, de severitate, tratament de incetinire a progresiei in formele avansate de Boala Cronica de Rinichi, inclusiv boala renala diabetica si hipertensiva; Spitalizare si tratamentul complicatiilor si comorbiditatilor infectioase, cardiovasculare etc., ale formelor avansate de BCR (stadiile 3,4 si 5). Pacientii cu BCR care necesita spitalizare pentru efectuarea abordului vascular necesar hemodializei si de asemenea cei care necesita initierea hemodializei cronice. De asemenea Clinica interneaza si trateaza si cazurile bolnavilor hemodializati cronic (in program national) care prezinta intercurente sau comorbiditati severe ce necesita spitalizare.
  2. Evaluare imagistica prin metode moderne (ecografie cu substanta de contrast- CEUS si elastografie) si efectuarea punctiei biopsii renale la pacientii care au indicatie pentru aceste tipuri de investigatii. Din aceasta categorie fac parte si pacientii cu glomerulonefrita rapid progresiva (inclusiv in cadrul unor vasculite sistemice sau a unor boli de colagen), dintre care o parte necesita efectuarea unor sedinte de plasmafereza.
  3. Diagnostic si tratament al Leziunii acute de rinichi, atat in forma directa cat si in forma supra-adaugata BCR, indiferent de etiologie (septicemii, soc septic indiferent de origine – escare, pulmonare).
  4. Tratamentul complicatiilor aparute la pacientii cu transplant renal (urmariti prin Ambulatorul de specialitate), dar care necesita internare si tratament specific.
  5. Diagnosticul si tratamentul pacientilor din Programul National de Boli Rare (boala Fabry – coordonator program Prof. Dr. Ligia Petrica; Sindromul Hemolitic Uremic atipic – coordonator program Prof. Dr. Flaviu Bob).
  6. Internarea pacientilor in program de Dializa Peritoneala in cadrul Compartimentului de Dializa Peritoneala.

Cercetarea științifică

Colectivul Clinicii desfasoara activitate de cercetare sustinuta inca de la infiintare, iar din 2021 inclusiv cadrul Centrului de Cercetare Moleculara in Nefrologie si Patologie Vasculara, infiintat in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, aflat sub conducerea Prof. Dr. Ligia Petrica. Activitatea de cercetare prodigioasa de-a lungul timpului s-a materializat prin publicarea a numeroase carti si tratate, articole de specialitate in reviste cotate ISI, teze de doctorat si comunicari la congrese nationale si internationale.

Temele de interes includ:

  • Epidemiologia bolii cronice de rinichi.
  • Imunopatologia și imunohistochimia nefropatiilor glomerulare.
  • Nefropatia endemică balcanică și nefropatia diabetică.
  • Urmărirea pacienților hemodializați.
  • Nefrotoxicitatea medicamentoasă și nefropatiile tubulo-interstițiale.

Rezultate
Publicarea studiilor în reviste internaționale indexate ISI, teze de doctorat și participarea la manifestări științifice naționale și internaționale.

Centru de Cercetare Moleculara in Nefrologie si Patologie Vasculara (MOL-NEFRO-VASC)-Director centru Prof.Univ.Dr. Petrica Ligia, infiintat in 2021 (clasificat pe locul 3 din 10 centre de cercetare avansata la competitia din 2024), UMFTVB.

Contribuții notabile

  • Organizarea Congreselor Naționale și Internaționale, inclusiv:
    – Congresul Național de Imunologie (1998).
    – Congresul Național de Nefrologie (2011).
    – Renal Failure Academy (2010).
    – Congresul Balcanic de Nefrologie (BANTAO, 2013).
  • Implicarea în proiecte interdisciplinare, cum ar fi NefroCarDia (2011), care a adus împreună experți în nefrologie, cardiologie și diabetologie.

Sub conducerea Prof. Univ. Dr. Flaviu Bob, ca sef Clinica de Nefrologie, SCJUTPB si a Prof. Univ. Dr. Ligia Petrica, ca sef Clinica Universitara UMFTVB, Clinica de Nefrologie intră într-o nouă etapă, consolidându-și poziția ca centru de excelență în educație, cercetare și practică medicală.