Contactează-ne

Adresa: Blv. Liviu Rebreanu 156, et. 2, Clinica ATI
Telefon: +40256488844
E-mail: ati.timisoara@yahoo.com

Colectivul clinicii universitare

Şef clinică universitară

📲 Telefon: 0722485742

📧 Email: sandesc.dorel@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Membri

📲 Telefon: 0729662202

📧 Email:  deutsch.petru@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon:  0721224383

📧 Email: papurica.marius@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0733876170

📧 Email: maghiar.andra@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0722371641

📧 Email: bedreag.ovidiu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0728950041

📧 Email: claudiu.barsac@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0759852479

📧 Email: alexandru.rogobete@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Prezentare generală

Disciplina A.T.I. din cadrul U.M.F. ”Victor Babeș” Timișoara face parte din catedra X, Chirurgie II și asigură învățământul în specialitatea anestezie pentru studenții anului VI, Facultatea de Medicină, specializarea Medicină Generală, anul IV specializarea Asistență Medicală Generală și pentru medicii rezidenți din specialitatea A.T.I. și alte specialități care cuprind în curricula stagiul de anestezie terapie intensivă (urgențe medicale, chirurgie generală, chirurgie pediatrică, boli infecțioase, medicină internă, cardiologie, neurologie, pneumologie, hematologie, farmacologie clinică etc.).

Sediul Disciplinei A.T.I. se află în Clinica Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, aceasta fiind cea mai mare clinică universitară A.T.I. din vestul țării, în anul 2021 având în structură 70 de paturi organizate în următoarele compartimente:

  • Terapie intensivă – 35 paturi, incluzând 5 paturi Toxicologie
  • Terapie Intensivă Politraumatologie, Chirurgie Plastică și Arși – 5 paturi
  • Terapie Intensivă Ortopedie – 11 paturi
  • Terapie Intensivă Obstetrică Ginecologie 6 paturi
  • Terapie Intensivă Postoperatorie – 9 paturi
  • Terapie Intensivă Pediatrie – 4 paturi

Clinica Terapie Intensivă asigură îngrijirea pacienților critici care suferă de insuficiențe de organ amenințătoare de viață de diverse etiologii. Datorită caracterului de spital regional, universitar, de grad I al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, în această clinică sunt tratați pacienți provenind atât din județul Timiș cât și din județele limitrofe (Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți și nu numai).

În paralel cu activitatea din Clinica de Terapie Intensivă, în sectoarele de Anestezie din blocurile operatorii se asigură proceduri anestezice complexe, la standarde maximale de siguranță, pentru pacienții care suferă intervenții chirurgicale în clinicile chirurgicale (chirurgie generală, chirurgie vasculară, urologie, neurochirurgie, chirurgie plastică și arși, ortopedie, politraumatologie, chirurgie toracică, obstetrică ginecologie) precum și în intervențiile diagnostice și terapeutice gastroenterologice (endoscopie digestivă superioară și inferioară, ERCP, enco-endoscopie etc.) și angiografice cerebrale și vasculare periferice.

Începând cu anul 2001, Disciplina ATI din cadrul UMF ”V. Babeș” Timișoara și Clinica ATI din cadrul SCJU ”Pius Brînzeu” Timișoara sunt conduse de prof. dr. Dorel Săndesc.

Clinica ATI a beneficiat de un proces continuu de modernizare, începand cu anul 2003. Schimbarea cea mai evidentă s-a produs in anul 2012, când Clinica Terapie Intensivă a fost complet renovată, iar structura saloanelor schimbată la formatul actual, de saloane de 1 și 2 paturi.

Modernizarea clinicii a avut loc pe toate planurile (hotelier, tehnologic), în Clinica ATI putându-se asigura astăzi toate procedurile specifice de anestezie și terapie intensivă și proceduri existente la nivel european:

  • ventilație artificială protectivă la pacienții suferind de insuficiență respiratorie acută de diverse etiologii
  • ventilație noninvazivă și oxigenoterapie cu flux înalt (High Flow Nasal Canula)
  • oxigenare și eliminare CO2 extracorporeală pe platforme Novalung (Xenios) și Cardiohelp (Maquet) la pacienții la care ventilația artificială este ineficientă
  • eliminare extracorporeală CO2 la pacienți hipercapnici pe platforma Prolung (Estore) sau Omni (BBraun)
  • tehnici de supleere continuă a funcției renale (hemodiafiltrare continuă) la pacienții cu diferite grade de insuficiență renală
  • tehnici de adsorbție de endotoxine și citokine proinflamatorii la pacienți suferind de sepsis sau șoc septic
  • therapeutic plasma exchange (plasmafereză)
  • hipotermie controlata
  • nutritie parenterală totală
  • managementul donorului de organe
  • ultrasonografie diagnostică dedicată pacientului critic
  • bronhoscopie diagnostică și terapeutică etc.
  • monitorizare complexă hemodinamică
  • anestezie generală, locoregională cu monitorizare completă intra-operatorie etc.

Câteva date statistice referitoare la activitatea Clinicii ATI în anul 2021: peste 2250 de pacienți sunt internați anual în Clinica Terapie Intensivă, în beneficiul lor derulându-se diverse programe naționale dedicate pacienților critici (ex.: Acțiune Prioritară ATI). De asemenea, anual, sunt efectuate peste 30.000 proceduri anestezice în blocurile operatorii ale SCJUT.

Un rol important în susținerea activităților Clinicii ATI îl are Asociația Nonprofit pentru Anestezie Terapie Intensivă ”Aurel Mogoșeanu” Timișoara (înființată în anul 2003), ONG care a susținut financiar și organizațional proiectele de dezvoltare, științifice și educaționale ale clinicii. Prin intermediul asociației au fost organizate cursuri de resuscitare adresate instituțților publice și private din județul Timiș și numeroase acțiuni caritabile în beneficiul Clinicii ATI (concerte rock IRIS, CARGO, WEST Phoenix Cover, concert Gheorghe Zamfir, concerte folclorice, concerte simfonice etc.).

Proiectul ”Ora de Aur” condus de Asociatia pentru ATI ”A. Mogoșeanu” Timișoara și finanțat prin fonduri europene a contribuit la educația cadrelor medicale implicate în managementul pacienților suferind de accidente vasculare cerebrale.

Începând cu anul 2018 Asociația pentru ATI ”Aurel Mogoșeanu” a desfășurat activități din sfera creșterii accesului la servicii sanitare prin intermediul celor șapte caravane medicale ce au avut loc la Ineleț (Munții Cernei), Orăștioara de Sus (Munții Șureanu), Nadăș (Munții Zarandului), schiturile românești din Muntele Athos, Avram Iancu (Munții Apuseni – zona Bihor) și Rîul de Mori (Munții Retezat), Salciua de Sus (Muntii Apuseni). În fiecare deplasare, populația din aceste zone izolate a beneficiat de un examen clinic complet, recoltare de probe biologice și consulturi de specialitate, completate cu examene imagistice de înaltă performanță.

In anul 2021, activitatea de acest tip a continuat prin organizarea de 6 caravane medicale pentru vaccinare anti SARS-COV-2, asigurandu-se vaccinarea a peste 1200 persoane din zone izolate din Muntii Sureanu (comuna Orăștioara de Sus), Muntii Cernei (comuna Cornereva) si Munții Metaliferi (comuna Certeju de Sus).

In perioada 23-26 aprilie 2021, Maratonul Vaccinarii din Timisoara organizat de Asociația pentru ATI ”Aurel Mogoșeanu” a asigurat vaccinarea in timp record (64 ore) a 6722 persoane cu ajutorul a peste 300 cadre medicale voluntare. Acțiunea de rapel a fost realizată în perioada 13-15 mai 2021, peste 8000 de persoane fiind vaccinate și de această dată. Acest proiect a fost preluat de catre autoritatile locale din intreaga tara, maratoane de vaccinare urmand a fi organizate în întreaga țară.

Pandemia COVID-19 a impus redefinirea priorităților și transformarea unor zone în zone dedicate acestui nou tip de pacienți cu nevoi speciale. SCJU ”P. Brînzeu” Timișoara a organizat un număr maximal de paturi COVID-19, în condițiile în care sptalul a rămas deschis urgențelor medico-chirurgicale non-COVID19. Temporar, în perioada septembrie 2020 – decembrie 2020, în curtea spitalului a fost instalată suplimentar o unitate mobilă de terapie intensivă cu capacitate de 12 paturi. Un număr de peste 500 pacienți critici suferind de insuficiență respiratorie acută datorată infecției cu SARS-COV-2 au fost tratați în Clinica ATI.

Modernizarea Clinicii ATI este un proces continuu, in anul 2021 fiind în desfășurare 4 proiecte majore finanțate cu fonduri europene și fonduri guvernamentale:

  • extinderea Clincii ATI cu 8 paturi la nivelul aripii mici a etajului 2 al corpului principal de clădire al SCJUT – finanțare asigurată de Consiliul Județean Timiș;
  • digitalizarea completă a Clincii ATI – finanțare prin fonduri europene;
  • modernizarea instalației de gaze medicinale a SCJUT – finanțare prin fonduri europene;
  • construirea unui corp de clădire modular, adiacent SCJUT care să găzduiască 22 paturi Terapie intensivă dedicat cazurilor critice COVID-19 – finanțare prin fonduri europene.
Activitatea Disciplinei A.T.I.

Activitate Didactică

Disciplina A.T.I. din cadrul U.M.F. ”Victor Babeș” Timișoara face parte din catedra X, Chirurgie II și asigură cursurile și stagiile practice în specialitatea anestezie pentru studenții anului VI, Facultatea de Medicină, specializarea Medicină Generală, anul IV specializarea Asistență Medicală Generală.

O activitate extrem de importantă este activitatea educațională desfășurată pentru medicii rezidenți din specialitatea A.T.I.(circa 30 rezidenți / an de pregătire) și alte specialități care cuprind în curricula stagiul de anestezie terapie intensivă (urgențe medicale, chirurgie generală, chirurgie pediatrică, boli infecțioase, medicină internă, cardiologie, neurologie, pneumologie, hematologie, farmacologie clinică etc.).

Începând cu anul 2019 a fost deschis Centrul de Simulare in Anestezie și Terapie Intensivă pe strada Nicu Filipescu nr. 1-2, Timisoara. Acest centru a fost dotat prin finantare obtinuta prin: Fondul de Cooperare Romano-Elvetian, Banca Mondiala, Universitatea de Medicină și Farmacie ”V. Babeș” Timișoara. Aici se desfașoară atât workshop-uri pentru studenți cât și pentru rezidenții ATI. Aceste workshop-uri acoperă atât manevrele de bază relevante pentru anestezie terapie intensiva și medicina de urgență (resuscitare de bază și avansată, managementul căii aeriane cu diferite grade de dificultate, montarea cateterelor venoase periferice si centrale, montarea cateterelor arteriale, anestezii spinale și peridurale etc.), folosind manechine și echipamente specifice acestor manevre, precum și scenarii clinice complexe redate cu ajutorul manechinelor de simulare clinică de înaltă fidelitate.

Activitate educațională

Începând cu anul 2003, Disciplina ATI organizează Cursul Național de Ghiduri și Protocoale în Anestezie și Terapie Intensivă, manifestare care a devenit în timp cea mai mare manifestare științifică din România în acest domeniu de specialitate. Anual, peste 1700 de cadre medicale participă la acest eveniment de referință.

Din anul 2006, cursul a inclus și specialitatea Medicină de Urgență, iar din anul 2014 devine Cursul Internațional de Ghiduri și Protocoale în Anestezie, Terapie Intensivă și Medicină de Urgență, având nu doar lectori internaționali ci și participare internațională din regiunea europeana centrală și de est. Ediția din anul 2021 a acestei manifestări a fost ediția cu numărul XVIII.

Alături de aceste manifestări, Disciplina ATI a organizat numeroase manifestări naționale și internaționale, dintre care amintim pe cele mai importante:

  • Cursurile Federatiei Europene de Invatamant in Anesteziologie (FEEA)
  • Cursul de Ultrasonografie în ATI şi Medicină de Urgenţă, WINFOCUS (World International Network Focused on Critical Ultrasound) – Timișoara, decembrie 2007
  • Ultrasound in Anesthesiology and Intensive Care Department – Basic Level, 31 may – 3 june 2008, Timisoara
  • Curs de Anestezie Regională Ecoghidată ediția I Timișoara, 2009
  • Curs de Anestezie Regională Ecoghidată ediția II Timișoara, 2010
  • Cursul Consiliului National Roman de Resuscitare: Ghidurile Europene 2010 de resuscitare cardiopulmonara si cerebrala – 14-15 oct 2011 Timișoara
  • European Society of Computing and Technology in Anesthesiology and Intensive Care 23rd Annual Meeting, Timișoara 3-6 octombrie 2012
  • Current Concepts and Future Trends for Ultrasound Guided Regional Anesthesia, Timișoara 7-8 octombrie 2012
  • European Society of Anesthesiology Autumn Meeting, 4th Edition – Timișoara, octombrie 2013
  • European Society of Computing and Technology in Anesthesiology and Intensive Care 24th Annual Meeting, Timișoara 23-25 octombrie 2014
  • European Society of Computing and Technology in Anesthesiology and Intensive Care 25th Annual Meeting, Timișoara 22-24 noiembrie 2016
  • Fifth World Congress of TOTAL INTRAVENOUS ANAESTHESIA – TCI (Timișoara , Romania, September 28-30, 2017) – organizat în parteneriat cu World Society of Total Intravenous Anesthesia (www.worldsiva.org)

Un moment plin de încărcătură emoțională a fost reprezentat de organizarea în 2018, în anul aniversării Centenarului Unirii Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei cu România, a Cursului Internațional de Ghiduri și Protocoale în ATI și Medicină de Urgență la Chișinău, Republica Moldova, împreună cu Societatea de Anestezie și Reumatologie din Republica Moldova, societate care a fuzionat prin unire cu Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, realizând prima unire a a două societăți profesionale române și moldovenești.

În paralel, încă de la înființarea Centrului Experimental de Chirurgie Laparoscopică și Microchirurgie din cadrul UMF ”Victor Babeș” Timișoara, Disciplina ATI a luat parte în calitate de co-organizator la toate cursurile experimentale pe animale de laborator organizate periodic în acest stabiliment. Anual, aici se organizează serii de cursuri naționale și internaționale de perfecționare în domeniul chirurgiei și microchirurgiei, evenimente dintre care amintim:

  • Free Flap Course in Living Tissue
  • Flap Dissection Course on Live Tissue
  • Endoscopic Flap Dissection Seminar in Living Tissue
  • Flap Seminar on Live Tissue
  • Curs intensiv de chirurgie laparoscopică pe model animal

Activitatea educațională a Disciplinei ATI a fost încununată de publicarea unei serii de tratate ce contin ghiduri și recomandări de practică clinică, tratate ce se bucură de o largă apreciere din partea personalului medical din întreaga țară. Enumerăm mai jos publicațiile de referință ale Disciplinei ATI:

 

Activitate științifică și de cercetare

Colectivul Disciplinei ATI a caștigat în competiții guvernamentale de concurs de granturi și a finalizat următoarele granturi de cercetare:

  • 2004 – 2006: Precondiționarea cardiacă prin anestezii, activarea secvențială a mecanismelor moleculare ce mediază efectul cardioprotector al desfluranului împotriva leziunilor prin ischemie/reperfuzie. Studiu experimental in vivo la nivelul miocardului de șobolan – PRECARDIS – Program VIASAN Nr.309/2004.
  • 2006 – 2008 PI.CEEX Mecanisme moleculare implicate în precondiționarea prin anestezice volatile: de la identificarea țintelor moleculare în miocardul de șobolan la precizarea mecanismelor protective în miocardul uman – PRISME, Modul I, nr.134/2006.
  • 2007 – 2010 Cardioprotecția indusă de anestezicele volatile: noi direcții privind semnalizarea intracelulară în pre și post condiționarea miocardică, Program PN II IDEI Nr. 236/2007
  • 2007 – 2010 Protocoale inovatoare de monitorizare minim invazivă și nonivazivă: de la modelul experimental animal in vivo la evaluarea impactului clinic – PROTONEOMING, Program PNII Nr.61013/2007
  • 2008 – 2011 Noi strategii în managementul donorului de organe: optimizarea protocolului de prelevare de cord și rinichi prin precondiționare farmacologică cu agenți anestezici – TRANACONDA, Program PNII Nr. 62066/2008
  • 2008 – 2011 Strategii cardioprotectoare la reperfuzie – mitocondria ca multiplă țintă terapeutică – CARDIOMITOPROT Program PNII Nr. 42-122/2008

Începând cu anul 2004, în Clinica ATI s-au desfășurat 34 studii clinice multicentrice internaționale, de faze 2, 3 și 4, de stabilire a eficienței a diferite protocoale de tratament în patologia specifica clinicilor de terapie intensivă.

Numărul publicațiilor membrilor disciplinei este unul impresionant, în anul 2021 depășind numărul de 78 de articole publicate în reviste științifice naționale și internaționale, dintre care 44 cu factor de impact.

Evoluția numărului de publicații și cea a citărilor a fost una cu un trend ascendent în ultimii ani, fapt confirmat de graficele obținute din sistemele de raportare:

           Evolutia citărilor în perioada 2000-2021

        Evoluția numărului de publicații în perioada 1999-2021