Adresa: Iosif Bulbuca, nr 10, Timişoara
Telefon: 0356-433384
E-mail: clinicaIIchirurgie@yahoogroups.com
Şef clinică universitară
Membri
Activitatea clinicii a inceput in 1945 odata cu infintarea Universitatii din Timisoara prin decretul regal semnat de regale Mihai I, pe structura serviciului de chirurgie al Spitalului Clinic Orăşenesc de Adulţi nr.2 „Bega”, din B-dul Victor Babeş nr.12, organizat şi condus din 1920 de Dr. Aurel Cîndea. Primul sef de clinica a fost profesorul Ion Muresan ilustru chirurg, elev al marelui maestru Iacob Iacobovici. Profesorul Muresan s-a distins in activitatea sa prin complexitatea interventiilor efectuate la acea ora si prin scoala de chirurgie pe care a creat-o. Activitatea dansului a fost continuata cu brio de profesorul Constantin Caloghera, profesorul Bordos Doru si actualmente profesorul Lazar Fulger. In clinica s-au abordat toate domeniile chirurgiei, insa prioritare au fost chirurgia esofagiana reconstructiva, chirurgia gastrica, vasculara cea oncologica si chirurgia hipertensiunii portale.
Continuand ideea de scoala de chirurgie din Clinica II au plecat si au condus clinici de prestigiu cum sunt clinica ORL profesor dr. Cotulbea Stan, clinica I Chirurgie profesor dr. Teodorescu Marius, clinica de Obstetrica si Ginecologie “Bega” academician prof. Dr. Munteanu Ion, sau au infiintat clinici importante pentru universitate noastra cum sunt Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva prof. dr. Mogoseanu Aurel , Clinica de Chirurgie Oncologica conf. dr. Bucsa Nicolae urmat de conf. dr. Crisan Gruia si prof. dr. Nicola Traila, Clinica III Chirurgie prof. dr. Nica Constantin urmat de prof. dr. Vilceanu Doru si Clinica de Chirurgie Vasculara prof. dr. Ionac Mihai.
Dupa revolutie incepe asa numita perioada moderna a clinicii. S-au aprofundat elementele traditionale ale activitatii chirurgicale clasice, iar din 1994 a inceput activitatea chirurgicala laparoscopica, care reprezinta un mare moment de cotitura pentru universitatea noastra. In 4 martie 1994 profesorul Lazar Fulger face prima colecistectomie laparoscopică din Timişoara. La aceasta ora in clinica II chirurgie sunt abordate domenii avansate ale acestui tip de chirurgie si anume chirurgia esofagiana, chirurgia colorectala, onclogica ginecologica. In ultimii 12 ani colectivul clinicii a organizat pentru rezidenti si tineri specialisti cursuri de invatare a tehnicii chirurgiei laparoscopice in cadru clinicii si a centrului Pius Branzeu. In acesti 12 ani au efectuat stagii de pregatire peste 316 de cursanti romani si straini.
Ca o recunoastere a acestei activitati didactice clinica si centrul respectiv sunt centre de excelenta in chirurgia laparoscopica. In domeniul instruirii in chirurgia laparoscopica a fost finalizat un grant de cercetare in parteneriat cu statul elvetian. De asemeni a fost finalizat un grant care a avut ca tema chirurgia laparoscopica a obezitatii. Prin acest grant in clinica noastra a fost posibila modernizarea unei sali de operatii, care la aceasta ora corespunde tuturor standardelor din domeniu.
Din aceasta sala de operatii(OR 1) este posibila realizarea de transmisii operatorii live atat in spatiul din clinica destinat activitatii didactice zilnice, cat si in alte centre. In mod constant se realizeaza transmisii la centrul de chirurgie Pius Branzeu si la centru de chirurgie Delta Hospital din Bucuresti cu ocazia cursurilor de chirurgie laparoscopica, care se realizeaza sub auspiciile Asociatiei Romane de Chirurgie Laparoscopica(ARCE), care in perioada 2006-2008 a fost condusa de profesorul Lazar Fulger, alegerea dansului la conducerea asociatiei avand loc cu ocazia congresului care a fost organizat de clinica noastra in Timisoara. Membri ai clinicii au ramas devotati ideei de invatare a tehnicii chirugiei laparoscopice ei fiind coptati in calitate de experti in cadrul acestor cursuri de invatare care se organizeaza sub auspiciile ARCE.
In perioada 23-26 mai 2012 clinica II Chirurgie a organizat in Timisoara Congresul National al Societatii Romane de Chirurgie ocazie cu care au fost prezenti la lucrarile congresului 1200 de participanti.
Profesorul Bordos Doru si profesorul Lazar Fulger sunt conducatori de doctorat.
Cu exceptia domnului dr. Dobrescu Amadeus care este doctorand, toti membrii clinicii au finalizat si sustinut teza de doctorat fiind declarati doctori in medicina.
In cadrul clinicii s-au editat 3 cursuri pentru uzul studentilor si un numar de 11 tratate si monografii medicale dintre care de referinta sunt cele 2 tratate de Chirurgie de Urgenta, care au fost cuprinse in lista bibliografiei pentru examenul de rezidentiat, cele 2 tratate de Chirurgie a Tirodei si Paratiroidei, Traumatismele Abdominale, Chirurgia peretelui abdominal. De asemeni in clinica in scop didactic s-au realizat filme intraoperatorii atat ale interventiilor clasice cat si pentru cele laparoscopice.
In cadrul fiecarui ciclu didactic in clinica noastra si-au insusit cunostinte 2 serii de student. Activitatea didactica universitara cuprinde in afara cursurilor de specialitate si intalniri zilnice cu studentii in cadrul prezentarilor de caz, care se organizeaza in clinica. De asemenea studentii sunt cuprinsi in cadrul activitatii chirurgicale de urgenta si au acces in toate spatiile clinicii noastre. Dupa fiecare examen de rezidentiat in clinica au venit sa se instruiasca un numar mare de rezidenti, multi dintre ei la finalul perioadei de invatare plecand in orasele din jur unde practica cu succes chirurgia in calitate de medici primari sau sefi de sectie.
Orice informatie suplimentara despre clinica o puteti afla de pe site-ul clinicii www.chirurgietm.ro