Adresa: Poşta Mare, Str. Cicio Pop, nr. 2, etaj I, Timişoara
Telefon: –
E-mail: silindean.daniela@umft.ro
Şef catedră universitară
Membri
Limbile moderne și limba română se predau în Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din anul 1950. În cei 74 de ani de curs practic, printr-o permanentă și asiduă adaptare, cadrele didactice ale Catedrei au încercat să întrețină nealterat spiritul cultural universal. Disciplina noastră desfășoară o activitate extrem de variată: cursuri de limbi moderne aplicate – limbaj medical, antropologie culturală, cursuri de cultură și civilizație, cursuri postuniversitare, teste de competentă lingvistică, module intensive de limbă străină pentru stagiarii proiectelor de mobilitate academică, sesiuni științifice interdisciplinare, conferințe internaționale, lansări de carte, mese rotunde etc.
În cadrul Catedrei de Limbi moderne și limba română se predau cursuri de: Limba română, Limba engleză, Limba franceză, Limba germană – pentru studenții anilor I și al II-lea; Antropologie culturală (curs opțional) – pentru studenții anului I, secțiile cu predare în limbile română, engleză, franceză; Introducere în medicina narativă (curs facultativ) – pentru studenții anului al II-lea, secțiile cu predare în limbile română, engleză, franceză, Antropologie motrică (curs opțional) – pentru studenții programului de studiu BFKT (anul al II-lea de studiu).
Cursul practic de limba română, cultură şi civilizație românească se adresează studenților străini înscriși la secțiile cu predare în limbile română (Medicină, Medicină Dentară, Farmacie), engleză (Medicină, Medicină Dentară) şi franceză (Medicină, Farmacie). Cursul este astfel conceput pentru a prezenta valorile de fond ale locului unde îşi vor petrece anii formării profesionale. Odată cu anul al doilea de studiu se urmărește familiarizarea cu limbajul medical şi dezvoltarea abilităților de formulare a discursului de specialitate.
Cursurile au ca suport manuale actuale și se desfășoară modern, interactiv, cu suport audio–video etc. Studenții acumulează vocabularul specific stilului medical și aprofundează, simultan, subtilitățile lexico-gramaticale în vederea realizării comunicării (scrise și orale) în domeniul medical, bazându-se pe descriptorii prevăzuți în Cadrul european comun de referință pentru limbi. Rezultatele cercetării desfășurate de membrii echipei noastre sunt concretizate în articole de specialitate, volume de autor sau colective, participări la prestigioase manifestări științifice naționale și internaționale.