Adresa: Bd. Take Ionescu, Nr. 5, Timişoara
Telefon: –
E-mail: ciprian.roi@umft.ro
Şef clinică universitară
Membri
Începând cu anul universitar 1992/1993, ȋn curricula anului III a Facultăţii de Medicină Dentară s-a introdus o nouă materie, Anestezie şi sedare ȋn medicina dentară, conform standardelor curriculare româneşti şi europene . Din anul universitar 1999/2000 s-a constituit o nouă disciplină, cea de Chirurgie Dento-Alveolară. În prezent, Disciplina de Anestezie şi sedare în medicina dentară figurează ȋn planul de ȋnvăţământ al anului III, iar Chirurgia dento-alveolară în anul IV.
În cursul anului III de studiu se pun bazele ȋnţelegerii profunde şi nuanţate a mecanismelor fiziopatologice ale fenomenului dureros, se descriu caracteristicile farmacologice ale substanţelor anestezice locale ȋn corelaţie cu modul lor de acţiune şi se urmăreşte prezentarea riguroasă a metodelor şi procedeelor de anestezie loco-regională ȋn domeniul oro-maxilo-facial. Accentul se pune pe importanţa adaptării tipului şi tehnicii de anestezie la profilul biologic al pacientului pentru prevenirea accidentelor şi complicaţiilor. Cursul susţine principiul că numai o tehnică precisă şi sigură de anestezie poate garanta reuşita actului medico-chirurgical.
Tot în anul III, la programul de studii APS(Asistență de Profilaxie Stomatologică), cursul de Anestezie în Medicina Dentară subliniază rolurile definitorii ale asistentei de profilaxie stomatologică în administrarea anestesiei loco-regionale în cabinetul de medicină dentară.
Cursul de chirurgie dento-alveolară pentru studenţii anului IV prezintă, pe suportul unei cazuistici bogate, tipurile de intervenţii de chirurgie orală. În esenţă, ȋmbinarea armonioasă ȋntre teorie şi practică urmăreşte formarea şi dezvoltarea abilităţilor chirurgicale specifice, astfel ȋncât medicii dentişti să poată soluţiona optim problemele survenite ȋn activitatea curentă.
Disciplinele ȋşi desfăşoară activitatea ȋn cadrul Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, secţie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara. Ambulatorul clinicii este destinat manoperelor de chirurgie dento-alveolară, fiind reabilitat, modernizat şi echipat conform normelor europene, prin programul operaţional Regio Vest.
Dotările disciplinei pentru practica studenților anilor III și IV sunt în continuă modernizare, ultimele achiziții fiind reprezentate de simulatoare tip phantom, simulator de anestezie cu senzori, kituri de anestezie fără ac, cameră FUTUDENT pentru înregistrarea manoperelor terapeutice.
Cadrele didactice ale disciplinei ȋşi efectuează integrarea clinică ȋn secţia de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, aspect profitabil pentru buna desfăşurare a procesului didactic. În cadrul disciplinelor se desfăşoară activitatea de instruire teoretică şi practică a medicilor rezidenţi, precum şi de perfecţionare postuniversitară a medicilor dentişti. Începând cu anul 2024, domnul Profesor Universitar Doctor Mircea Riviș coordonează tinerii studenți doctoranzi cu teme de cercetare în domeniul anesteziologiei în medicina dentară și în domeniul chirurgiei dento-alveolare.
Colectivul disciplinei desfășoară o activitate intensă de cercetare care se materializează prin publicarea de articole ISI, BDI, participarea la congrese și manifestări științifice naționale și internaționale.
Disciplina a fost condusă la început de domnul Profesor Universitar Doctor Ilie Vasiluță, apoi de doamna Conferențiar Universitar Doctor Emilia Ianeș, iar din anul 2019 de domnul Profesor Universitar Abilitat Doctor Mircea Riviș.