Inteligența artificială a devenit un subiect de mare interes în lumea tehnologiei, dar și a medicinei, datorită potențialului său revoluționar de a rezolva probleme complexe. Acest interes este amplificat de speranțele mari legate de aplicațiile sale inovatoare, în special în domeniul medical unde inteligența artificială a început deja să aducă îmbunătățiri semnificative. De la rafinarea diagnosticelor la avansuri remarcabile în metodele de investigație, cum ar fi imagistica medicală. Inteligența artificială a demonstrat o capacitate deosebită de a analiza și interpreta date complexe, cum ar fi radiografii, CT-uri, RMN-uri și ecografii.
Pe lângă beneficiile directe aduse practicienilor medicali, pacienții se pot aștepta la diagnostice mai precise, tratamente îmbunătățite și, potențial, la reducerea costurilor asociate îngrijirii medicale. Cu toate acestea, există și preocupări privind impactul inteligenței artificiale asupra relației medic-pacient, precum și probleme legate de confidențialitatea datelor și responsabilitatea medicală.
Având o bogată experiență în domeniu, prof.univ.dr. Gheorghe Ioan Mihalaș, unul dintre pionierii informaticii medicale din țara noastră, cel care a introdus pentru prima dată în România un curs de informatică medicală pentru studenţii de la Institutul de Medicină Timişoara, în anul 1984, ne oferă o perspectivă valoroasă asupra evoluției rapide a inteligenței artificiale în medicină, subliniind atât potențialul său, cât și necesitatea unei abordări prudente și etice.