Abilitarea reprezintă certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat.

Procesul de abilitare se desfășoară în două etape: prima, la nivelul instituției organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD), și a doua, la nivelul Ministerului Educației.

Atestatul de abilitare este acordat prin Ordin al ministrului educației, la propunerea IOSUD, cu avizul Comisiei Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Teza de abilitare relevă capacitățile și performanțele didactice și de cercetare ale candidatului. Teza prezintă în mod documentat realizările profesionale obținute ulterior conferirii titlului de doctor în științe, care probează originalitatea și relevanța contribuțiilor academice, științifice și profesionale și care anticipează o dezvoltare independentă a viitoarei cariere de cercetare și/sau universitare.

Teza de abilitare se bazează pe rezultatele ştiinţifice publicate/brevetate sau pe realizările profesionale făcute publice anterior depunerii dosarului de abilitare şi ulterior obţinerii titlului de doctor, făcând trimitere la respectivele publicaţii, brevete sau realizări fără a fi obligatorie reproducerea lor. Acestea se prezintă succint în scopul indicării evoluţiei şi dezvoltării carierei academice, ştiinţifice şi profesionale, precum şi a direcţiilor principale şi de dezvoltare viitoare ale acesteia, în contextul global al realizărilor ştiinţifice semnificative şi de actualitate din domeniul de specialitate al autorului tezei de abilitare.

Susţinerea în sesiune publică a tezei de abilitare şi obţinerea atestatului de abilitare se realizează numai în cadrul unei Instituţii Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD)/Instituţii Organizatoare de Doctorat (IOD), în domeniul solicitat de candidat.

Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare este stabilită de Ordinul Ministerului Educaţiei  nr. 3998 din 12 martie 2024 privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare.

Comisia de abilitare numită de CSUD este formată din 3 membri titulari și 2 membri supleanți, specialiști cu renume în domeniul de doctorat vizat de candidat,  care dețin calitatea de conducător de doctorat, în țară sau în străinătate și nu se află în situația de conflict de interese.

În cazul în care oricare dintre membrii titulari ai comisiei de abilitare se află în imposibilitatea exercitării atribuţiilor, acesta se înlocuieşte cu unul din cei 2 membri supleanţi.

Toți membrii titulari ai comisiei de abilitare participă la ședința publică de susținere a tezei de ablitare.