CEAC  – Comisia de Evaluare și Asigurarea Calității

a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara

deace@umft.ro

 

Prin HOTĂRÂREA SENATULUI UMF „VICTOR BABEȘ” DIN TIMIȘOARA în data de 29.05.2024, Senatul universitar aprobă componența Comisiei de Evaluare și Asigurarea Calității la nivel de Universitate formată din următorii membrii:

  • Prof. Univ. Dr. Daniel Florin Lighezan – președinte 
                            dlighezan@umft.ro
  • Conf. Univ. Dr. Mircea Iurciuc – președinte executiv
                            iurciuc.mircea@umft.romirceaiurciuc@gmail.com
  • Prof. Univ. Dr. Edward Șeclăman – membru
                            eseclaman@umft.ro
  • SL. Univ. Dr. Monica Marc – membru
                            marc.monica@umft.rodeace@umft.ro
  • SL. Univ. Dr. Adrian Marcu – reprezentant sindicat
  • Studenți reprezentanți desemnați ai SSMT, TDSA, LSFT, EMSA
  • Dr. Adrian Badescu – reprezentant angajatori
  • Ing. Mihaela Stanca – reprezentant al structurii administrative

În conformitate cu legea învățământului superior LEGEA nr. 199 din 4 iulie 2023 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 614 din 5 iulie 2023, asigurarea calității învățământului şi cercetării este o obligație asumată de Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara (UMFVBT). Aceasta este concretizată prin eforturile comune ale corpului academic, studenților, a personalului administrativ si a reprezentanților angajatorilor. Misiunea este de a crea și promova o cultură a calității educaționale menținând standardele academice și profesionale la un nivel înalt.

Comisia de Evaluare si Asigurarea Calității își desfășoară activitatea în baza legislației actuale și are ca principal scop implementarea strategiilor și politicilor în domeniul calității ale universității. Comisia de Evaluare și Asigurarea Calității se preocupă prioritar de asigurarea calității educaționale, a activităților conexe, în concordanță cu viziunea, misiunea și politica UMFVBT și în conformitate cu noua carta universității.

Actuala structură a CEAC este formata din:

a) Prorectorul didactic
b) 3 reprezentanți ai cadrelor didactice, aprobați prin vot de senatul universitar, la propunerea Consiliului de Administrație;
c) un reprezentant al sindicatului reprezentativ, desemnat de acesta;
d) minimum 25% reprezentanți ai studenților, desemnați de organizațiile studențești reprezentative;
e) 1 reprezentant al angajatorilor;
f) un reprezentant al structurii administrative din cadrul instituției de învățământ superior.

Membrii CEAC nu pot îndeplini funcții de conducere în UMFVBT. CEAC prezintă anual rapoarte către senat si conducerea universității cu privire la activitate și calitatea educațională a procesului didactic si de cercetare. Prin noua politică de asigurare a calității din UMFVBT, responsabilitățile sunt delegate facultăților, departamentelor şi disciplinelor, cu intenția de a promova o nouă cultură a calității în toate domeniile şi la toate nivelurile activității academice. Din acest motiv si ținând cont de recomandările ARACIS, încă din 2007 pe lângă CEAC pe universitate, s-au înființat şi patru comisii pentru asigurarea calității pe facultăți (CEAC), câte una pentru fiecare facultate plus CEAC CSUD. Acestea sunt formate din 5 cadre didactice (președinte, secretar și 3 membri), un reprezentant al angajatorilor și un student.

Managementul calității educaționale reprezintă ansamblul funcției generale de management care determină politica în domeniul calității, obiectivele şi responsabilitățile implementate în cadrul sistemului calității prin: planificarea, controlul, asigurarea şi îmbunătățirea calității. Asigurarea calității învățământului şi cercetării este o obligație si o responsabilitate asumată de către UMFVBT, concretizată prin eforturi comune ale corpului academic, personalului didactic și de cercetare auxiliar, personalului administrativ şi a studenților; de a promova performanța la nivelul tuturor structurilor și activităților universitare şi de a acționa în spiritul culturii calității. Rectorul UMFVBT este direct responsabil de calitatea educației. UMFVBT înființează Comisia de Evaluare și Asigurare a Calității, denumită în continuare CEAC, și structuri tehnico-administrative și de suport, care să faciliteze managementul activităților de asigurare și evaluare internă și externă a calității, finanțate din veniturile proprii. Universitatea elaborează și adoptă strategia și regulamentul de funcționare ale CEAC.